Scrierea cu literă mica/literă mare a unor cuvinte. Scrierea cuvintelor compuse
Scrierea cu literă mica/literă mare a unor cuvinte
• Funcţii şi calităţi (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, paşă, prefect, premier, preşedinte, primar, prim-ministru, principe, rege, secretar de stat, senator, sultan, şah, voievod, vodă.
• In propoziţie, elementele iniţiale (cei de-)al, (cea de-)a din numărul de ordine al unor manifestări 'periodice se scriu cu literă mică: Participanţii la cel dc-alX-lea Congres....
• Se pot scrie, ocazional, cu literă mică. unele cuvinte care, în mod obişnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realiza un anumit efect stilistic (ceauşescu, \pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicaţii ale editurii în cauză).
• Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului şi disciplinele de învăţământ.
• Când un citat între ghilimele este precedat de două puncte, el începe cu literă mare, iar când nu. urmează după două puncte, fiind inclus în cadrul enunţului, citatul începe cu literă mică.
• Toate componentele locuţiunilor pronominale de politeţe se scriu cu literă mare: Alteţa Sa Regală, Domnia Sa, Excelenţa Voastră, Cuvioşia Ta/Sa/Voastră, Înălţimea Voastră, Majestăţile Lor Imperiale, Sfinţia Sa.
• Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor de conducere şi ale compartimentelor din instituţii: Adunarea generală a Academiei Române, Catedra de Limba română,Comisia de cultivare a Limbii a Academiei Române, Compartimentul / Sectorul de Limbi Romanice, Consiliul Ştiinţific, Direcţia, Secretariatul, Secţia de filologie şi literatură a Academiei Române, Serviciul de contabilitate.
Scrierea derivatelor cu prefixe şi sufixe
• Se scriu, de regulă, într-un cuvânt majoritatea derivatelor cu prefixe: antemeridian,antipersonal, a circumscrie, a dezvinovăţi,ş interregional, a juxtapune, neeuclidian, nonviolenţă,a preaderare, a răsciti.
• Se scriu cu cratimă între prefix şi cuvântul de bază anumite derivate cu prefixe (acest mod de scriere corespunzând unei rostiri mai insistente), astfel:
- derivatele cu prefixul ex- "fost":
ex-prim-minislru, ex-preşedinte;
- prefixul unui nume propriu: anti-Maiorescu, pro-Ionescu, pro-NATO.
Scrierea cuvintelor compuse
Nu există reguli cu valabilitate generală, de aeea în cele de maj jos prezentăm o descriere a practicii ortografice privind principalele tipuri de cuvinte compuse.
• Se scriu într-un cuvânt adjectivele compuse din cuvinte care există şi independent: atoateştiutor, atotputernic, binecuvântat, binemeritat, binefăcător, binevoitor, clarvăzător, preafericit, cuminte, Ibinefăcător, binevoitor, răufăcător, răuvoitor, cumsecade, aeroportuar, autocopiativ, cronofag, electrocasnic, neoliberal, sociocultural.
• Sunt sudate cuvintele compuse formate din adjectiv+vocala de legătură "o"+adjectiv, care exprimă o unitate, ca dacoromân (românesc din Dacia), cehoslovac (din fosta Cehoslovacie), dar se scriu cu cratimă dacă exprimă un raport între cei doi termeni, adică cehoslovac (dintre Cehia şi Slovacia), sârbo-croat (pactul dintre Serbia şi Croaţia).
Scrierea grupurilor de cuvinte
• Grupurile relativ stabile, unele interpretate şi ca locuţiuni, se scriu în cuvinte separate:
-adverb+adjectiv (în general provenit din Iparticipiu): bine crescut (dezvoltat bine- "aluat bine crescut"); bine cunoscut (ştiut bine - "caz bine cunoscut de toată lumea"); bine înţeles (priceput bine -"conceptul a fost bine înţeles de elevi"); bine venit (sosit cu bine - "este bţne venit din război");
-adverb+articol: nici un ("Nu e un om prost şi nici un incult");
-adverb+numeral: câte o dată (câte o singură dată - "Mănâncă numai câte o dată pe zi"); nici o dată (nici măcar o singură dată - "Nu numai că n-a citit lecţia de mai multe ori, dar n-a citit-o nici o dată");
- adverb+adverb: nici odată (nici odinioară, nici cândva - "Nu l-am crezut nici odată, nu-1 cred nici acum");
-prepoziţie+adverb: de mult (de mult timp -"N-a mai venit de mult").
• Grupurile relativ stabile de cuvinte se deosebesc de cuvintele compuse cu structură şi componenţă asemănătoare, în care elementele componente nu-şi păstrează sensul de bază şi nu corespund realităţii denumite şi care se scriu:
-cu cratimă: bine-crescut (cuviincios); bine-cunoscut (celebru); bine-venit (oportun, agreat); apă-albă (cataractă); bună-creştere (politeţe); bună-dimineaţa (plantă, dar bună dimineaţa-formula. de salut); piatră-vănătă (sulfat de cupru);
- într-un cuvânt: bineînţeles (desigur); bunăstare (prosperitate); câteodată (uneori); demult (odinioară - "S-a întâmplat demult"); niciodată (nicicând), niciun (adjectiv pronominal - "niciun elev"); untdelemn (ulei).
Titluri asemanatoare
Gimnaziu
Categorii
Liceu
Autori
Poezii
-
Cât de maret e Dumnezeu! - Costache Ioanid
Cat de maret e Dumnezeu! Vad marea cu talazuri grele, ma-nalt pe muntii de bazalt si-mi zboara gandul printre stele, tot...
-
Moartea căprioarei - Nicolae Labis
Seceta a ucis orice boare de vânt. Soarele s-a topit şi a curs pe pământ. A rămas cerul fierbinte şi gol. Ciuturil...
-
Zdreanţă - Tudor Arghezi
L-aţi văzut cumva pe Zdreanţă, Cel cu ochii de faianţă? E un câine zdrenţuros De flocos, dar e frumos. Parcă-i ...
Poeti
Cautari pe site
Familia lexical a cuv ntului a st p ni , Familia lexical a cuv ntului moale , mircea santimbreanu , silabe , Familia lexical a cuv ntului a cre te , Cuvinte cu 7silabe , cuvantul forma si continutul , Familia lexical a cuv ntului nor , Compunerea cuvintelor , Derivarea , Cuvinte formate din ccvvcv , Familia lexicala a cuvantului urs , Cuvinte nrudite cu floare , Sunt de primat pentru ca caut de mult o solu ie , transcriere fonetica , despartirea in silabe , moara cu noroc punct de vedere ,